+ Laaja valikoima + Edulliset hinnat + Ilmainen toimitus yli 55€ tilauksiin

SOMAC CONTROL 20 mg 7 enterotablettia

Lisää...
9,65 €
SKU
056686
Lisää...
Näytä alin hinta 30 päivän ajalta
    Aikaisempi alin hinta 9,65 €
Myy ja toimittaa Koivukylän Apteekki
SOMAC CONTROL 20 mg 7 enterotablettia

Vaikuttava aine

pantopratsoli

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään refluksitaudin oireiden hoitoon. Refluksitaudissa mahan sisältöä ja hapanta mahahappoa nousee takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa mm. närästystä. Lääkettä ei ole tarkoitettu oireiden ehkäisyyn.

Lääkkeen käytöstä pitää keskustella lääkärin kanssa, jos on ollut mahahaava tai on tehty maha-suolikanavan leikkaus.

Annostus

Lääkettä otetaan yksi tabletti kerran päivässä. Oireet alkavat yleensä helpottaa, kun lääkettä on ottanut 1–7 peräkkäisenä päivänä. Lääkehoito lopetetaan, kun oireet ovat hävinneet.

Jos oireet eivät helpota kahden viikon lääkehoidon aikana, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin. Hoitoa ei saa jatkaa yli kuukautta ilman, että asiasta keskustelee apteekkihenkilökunnan tai lääkärin kanssa. Keskustelu on erityisesti tärkeää, jos yli 55-vuotiaalla on jatkuvia ruoansulatus- tai närästysoireita tai ne ovat lähiaikoina muuttuneet.

Lääkettä ei suositella alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään kokonaisina nesteen kera ennen ateriaa. Niitä ei saa puolittaa eikä murskata. Jos ilmenee tahatonta painonlaskua, anemiaa, mahaverenvuotoa, nielemishäiriöitä, jatkuvaa oksentelua tai verioksennuksia, otettava yhteyttä lääkäriin.

Vaikutustapa

Mahan limakalvon soluissa on ns. protonipumppuja, jotka erittävät mahalaukkuun mahahappoa eli suolahappoa. Mahahappoa tarvitaan pieniä määriä normaalissa ruoansulatuksessa, mutta hapan happo saattaa myös vaurioittaa limakalvoja. Kun mahahappoa kulkeutuu ruokatorven puolelle, se ärsyttää limakalvoa.

Pantopratsoli kuuluu protonipumpun estäjiin. Se estää pumppujen toimintaa ja vähentää mahahapon eritystä. Tällöin myös ruokatorven limakalvon ärsytys vähenee ja oireet lievittyvät.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa ripulia ja päänsärkyä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Lääkettä voi käyttää samanaikaiseti antasidien eli mahahappoa neutraloivien lääkkeiden kanssa. Pantopratsolin kanssa ei tule käyttää muita protonipumpun estäjiä eikä H2-salpaajia, kuten ranitidiinia. Lääke voi joskus muuttaa verenohennuslääkkeiden, kuten varfariinin vaikutuksia. Pantopratsolia ei saa käyttää samanaikaisesti atatsanaviirin (HIV/AIDS-lääke) kanssa.

Tabletit sisältävät soijalesitiiniä. Tämä saattaa aiheuttaa oireita soijalle yliherkille ihmisille.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Keltainen, soikea, kaksoiskupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toiselle puolelle on painettu ruskealla musteella "P20"


Lue pakkausseloste ennen käyttöä
Lisää...
Lisätietoja
Restricted Kyllä
SKU 056686